Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /web/diosgyori/diosgyoritc.hu/libraries/joomla/string/string.php on line 27

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /web/diosgyori/diosgyoritc.hu/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /web/diosgyori/diosgyoritc.hu/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /web/diosgyori/diosgyoritc.hu/libraries/joomla/string/string.php:27) in /web/diosgyori/diosgyoritc.hu/libraries/joomla/session/session.php on line 658

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /web/diosgyori/diosgyoritc.hu/libraries/joomla/string/string.php:27) in /web/diosgyori/diosgyoritc.hu/libraries/joomla/session/session.php on line 658
Versenyértesítő

PDF formátumban letölthető változat

NYÍLT ORSZÁGOS RÖVIDTÁVÚ VÁLTÓBAJNOKSÁG
2014. október 24.

NYÍLT ORSZÁGOS CSAPATBAJNOKSÁG
2014. október 25.

NYÍLT ORSZÁGOS EGYESÜLETI VÁLTÓBAJNOKSÁG
2014. október 26.

 

VERSENYÉRTESÍTŐ

 

SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK AZ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG RÉSZTVEVŐIT!

1. Rendező szerv

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség megbízásából a Diósgyőri Tájékozódási Futó Club

 

2. A verseny védnökei

 • Fővédnök: Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere
 • Védnök: Gazdusné Pankucsi Katalin, Komlóstető Őnkormányzati Képviselője

 

3. A verseny támogatói, partnerei

Főtámogató:

  • Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

Támogatók:

  • Diósgyőri Vár
  • Borsod-Bos 2004 Kft.
  • Helynekem Kulturális Tér és Szórakozóhely Neked
  • Decathlon

Partnerek:

  • Északerdő Zrt.
  • Bükki Nemzeti Park

 

4. Versenybíróság

 • Elnök: Gerzsényi Zsolt
 • Elnökhelyettes: Makai András
 • Titkár: Debnár Zsuzsanna
 • Szállás: Debnár Zsuzsanna, Demeter Zoltán
 • Pályakitűző: Zsigmond Tíbor (OCSB) és Less Áron (ORVB, OEVB)
 • Ellenőrző bírók: Zentai László (ORVB) és Veres Imre (OCSB, OEVB)
 • Rajt: Zsigmond Tíbor
 • Cél: Gerzsényi Zsolt
 • Térkép, felvezetés Sümegi János
 • SPORTident: Riczel Zsuzsanna, Józsa Gábor
 • Infrastruktúra: Pintyili Gergely
 • Logisztika: Szörényi Gábor
 • Parkolás: Halona Gergely
 • Versenyorvos: Dr. Simkó Andrea
 • Szpíker: Dr. Szlávik Zoltán

 

5. Helyszín

Komlóstető Miskolc egyik városrésze, ahol a lakótelep és a nyílt beépítésű kertes lakóövezetek közös egységet alkotnak. A Komlóstető a Vasgyártól délre a Bükk nyúlványára kapaszkodik fel egészen a gerincig, Miskolctapolca északi pereméig. Komlóstető a Vargaheggyel együtt a kohászok számára épített lakóhely volt. Később Miskolctapolca irányában a hétvégi telkek is megszaporodtak, majd a fejlődés következtében a hétvégi házak lakóházakká nőtték ki magukat.

A terület természeti értékekben gazdag, növényvilága védendő. Miskolc város védettségre váró természeti értékei közül itt található a Poklos-tető amelynek területe 25 hektár. A tetőn, illetve DK-re lejtő oldalában még ma is ép, természetközeli formában megtalálható sztyepprét van, kisebb csepleszmeggy-foltokkal, bokorerdő elemekkel. Az OCSB pályái szinte kivétel nélkül érintik a területet.

 

6. Versenyközpont

Miskolc-Komlóstető, Szeder utca. GPS: 48.081924,20.720718 (48° 4' 55" N, 20° 43' 15" E). Cím a parkolóhoz (GPS-hez): Miskolc, Olvasztár u. 2.

A Versenyközpontban (Célban) öltözősátrak, rendezvénysátor és WC-k állnak a versenyzők rendelkezésére. A versenyközpontban büfé üzemel hideg és meleg ételekkel, italokkal. A versenyközpont mellett egy COOP bolt található. A bolt pénteken és szombaton 14:00-ig, vasárnap 12:00-ig tart nyitva.

 

7. Megközelítés, parkolás

Budapest felől Miskolcra beérve a Lillafüred táblákat kell követni. A Varga-hegyről leérkezve a vasúti sín után balra, majd az irányjelző táblák alapján ismét balra fordulva éritek el Komlóstetőt.

Miskolc-Belvárosa felől érkezve az Újgyőri főtéri körforgalom utáni benzinkútnál kell balra fordulni, majd egyenesen egészen a táblázás megkezdéséig.

A Bükk felől érkezve Budapest felé kell haladni a táblázás megkezdéséig.

Miskolc-Tapolca felől is megközelíthető Komlóstető, a két településrészt földút köti össze, ami a közelmúltban lett felújítva. Innen nem lesz táblázás, kérjük GPS alapján közelítsétek meg a Versenyközpontot.

A parkolásnál kérjük, hogy az irányítók útmutatását maximálisan tartsátok be, hogy a helyiek mindennapjait a lehető legkevésbé zavarjuk meg! Parkoló – VK (cél) távolsága 300-500 méter.

 

8. Helyi szállítás

Szervezett szállítás nem lesz, a versenyközpont megközelíthető tömegközlekedéssel az Újgyőri főtérről, 19-es és 67-es busszal, amely a vasút- és a buszállomásról az 1-es villamossal közelíthető meg. Leszállás a 19/67-es buszról a Lomb utca megállónál, innen szalagozás a célba (400 méter).

Menetrend:

 

9. Szállás

Kollégiumi szállás neve, címe: Szemere Bertalan Középiskolai Kollégium; 3529 Miskolc, Ifjúság u. 16-20. Miskolc Belvárosától mindössze 15 perc gyaloglásra található

A kollégiumi szállást csütörtökön (október 23-án) a verseny előtt, 16:30-17:30 között is el lehet foglalni. Amennyiben ilyen igényetek van, kérjük jelezzétek az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. A kollégiumban a fenti időpontban a DTC képviseletében Demeter Zoltánt (30/2773071 vagy 30/4793767) keressétek.

Távozás után az ágyneműt adjátok le a kollégium portáján.

Tornatermi szállás neve, címe: Komlóstetői Általános Iskola tornaterme, 3533 Miskolc, Olvasztár u. 1.
A tornatermi szállást pénteken 12:15-ig el kell hagyni és csak az eredményhirdetés után lehet oda visszamenni, mivel versenyterületen fekszik.

A szállásokat csak a jelentkezéskor kapott karszalaggal, melyet a karon kell viselni, valamint a szállásjeggyel lehet elfoglalni.

A versenyközpont területén vadkempingezni, autóban vagy mellette aludni TILOS!

 

10. Jelentkezés a csapatvezetőknek

A jelentkezés mindhárom nap a versenyközpontban lesz az alábbi időpontokban:

 • október 23-án, csütörtökön: 17:30-18:30-ig mindhárom versenyre az Éjszakai OB céljában. Kérjük, hogy aki ebben az időpontban akar jelentkezni, szándékát írja meg az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre 2014. október 22. 24 óráig! Az Éjszakai OB céljában Debnár Zsuzsannát keressétek!
 • október 24-én, pénteken: 10:30-13:00-ig az ORVB-ra, 16:30-17:30-ig az OCSB-re
 • október 25-én, szombaton: 09:00-10:30-ig az OCSB-re, 16:00-17:00-ig az OEVB-ra
 • október 26-án, vasárnap: 07:00-09:00 az OEVB-ra.

Jelentkezéskor (a teljes részvételi költség rendezése után) a csapatvezetők megkapják a versenyanyagot. Egyéni jelentkezésre nincs lehetőség, kizárólag teljes egyesületi versenyanyagokat adunk ki. A rajtszámok viselése a mellkason, jól látható módon kötelező, a térképeket CSAK rajtszám alapján lehet felvenni!

A helyszínen már csak a kinyomtatott térképek erejéig tudunk nevezést elfogadni a nyílt kategóriákban, 1.000Ft/fő áron. E-mailen nevezést csak október 22-ig fogadunk el.

A zökkenőmentes, gyors lebonyolítás érdekében kérjük, hogy a mindhárom bajnokságra a szerint adjátok le az indulók adatait - név, dugókaszám - a megfelelő futási sorrendben, lehetőség szerint még az adott versenynapok előtt. A váltó- és csapatösszeállítások e-mailen október 22-én - szerda - 22:00 óráig is leadhatóak a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, ezek visszaigazolás esetén érvényesek!

Nevezési lapok:

A váltó- és csapatösszeállítások leadására, módosítására legkésőbb - a Versenyszabályzatnak megfelelően - az adott verseny "0" idejét megelőzően két órával van lehetőség. Ezen túl változtatás csak indokolt esetben, az ellenőrző bíró engedélyével lehetséges! Kérjük, hogy az összeállítások leadását ne hagyjátok az utolsó pillanatokra. Köszönjük!

 

11. Pontmegnevezés

Mindhárom versenyen a pontmegnevezés CSAK a térképen lesz megtalálható, mivel mindenki egyedi pályát fut. Pótszimbol (tehát) NEM lesz.

 

12. Pontfelszerelés, pontérintés

A pontokon narancs-fehér bója, SPORTident doboz és szúróbélyegző található. A pontérintés igazolása a SPORTident elektronikus pontérintő rendszerrel történik. Az ellenőrzőpontokon található hagyományos lyukasztót csak akkor kell használni, ha a SPORTident nem működik, ilyenkor a térkép szélére kell lyukasztani és a célban ezt közölni kell. Ha a pontot ellopták, megsemmisült, szórócédulák jelzik a helyét, melyeket nem kell begyűjteni.

 

13. Eredményközlés

A verseny alatt folyamatos papír alapú eredményközlés lesz, kb. fél óránkénti frissítéssel. A versenyközpontban on-line eredményközlő rendszert fogunk üzemeltetni, mely azokon a WI-FI-t használni tudó eszközökön lesz elérhető, amelyek rendelkeznek WEB böngészővel is. Az eredmények az ingyenes WI-FI szolgáltatáson keresztül folyamatosan lesznek elérhetőek, mobil internet használata nem szükséges.

Technikai adatok: SSID: result-o (nyílt rendszer, jelszó nélkül lehet csatlakozni hozzá).

A böngészőbe a http://result-o.hu kell beírni. Itt a verseny egyszerűsített honlapját éritek el, ahonnan egy kattintással el tudtok navigálni az on-line eredményekhez. Ki kell választani a kívánt kategóriát, valamint be kell állítani a frissítés időközét (30 másodperc, 1 perc, 2 perc, vagy 5 perc). Kérdés esetén szívesen segítenek a rendezők.

 

14. Egyéb általános információk

 • A verseny honlapján programajánlót jelentettünk meg, valamint néhány ajánlott éttermet, cukrászdát, kávézót is találtok. Ugyanitt megtalálható az ügyeletes gyógyszertár, illetve a háziorvosi ügyeletek elérhetősége: http://diosgyoritc.hu/index.php/ajanlo
 • Október 26-án vasárnap 3:00-kor egy órával vissza kell állítani az órákat, így egy órával többet alhattok.
 • Az erdészet kérésére, a vadállomány megóvása érdekében a terepre kutyát kivinni egyik versenynapon sem szabad.
 • A befutó versenyzők mindhárom nap frissítőt kapnak.
 • Gyerekverseny csak szombaton és vasárnap lesz a versenyközpont közelében. További információ a helyszínen. A céltól 50 méterre nagy, modern, körbekerített játszótér található, amely a kisgyermekek és felvigyázóik számára igénybe vehető.
 • A Versenyközpontban szelektív hulladékgyűjtést alkalmazunk, kérjük sportágunk megítélésének javítása érdekében kiemelten használjátok ezeket!
 • A Versenyközpontban és a parkoló területén dohányozni, tüzet rakni, nyílt lángot használni, kempingezni tilos.
 • Mivel a versenyközpont belvárosi közterületen található, a cél területén kereskedelmi tevékenység csak a rendezőség engedélyével történhet.
 • A célban öltözősátor áll a versenyzők rendelkezésére.
 • A célban versenyorvos található.
 • A rendezőség sürgős esetben a 30/9643172 mobil telefonszámon értesíthető.
 • A büfé 1.000 Ft / adag áron menüt kínál. Pénteki menü: lecsós sertésszelet tarhonyával; szombati menü: sertésrizottó; vasárnapi menü: sült csirkecomb petrezselymes burgonyával, csemege uborkával. Az igényeket 21-én estig kérjük leadni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.
 • Ügyeljünk a szálláshelyek és versenyközpont épségére, rendjére és tisztaságára! A szálláshelyeken okozott károkért mindenki anyagi felelősséggel tartozik!
 • A résztvevők (versenyzők, kísérők, nézők) elfogadják, hogy a versenyen készült képek, videofelvételek – ellenkező értelmű írásos nyilatkozat hiányában – nyomtatott és elektronikus sajtóban, ezen belül az interneten is közzétehetők.
 • A miskolci Decathlon áruházban a versenyek ideje alatt a rajtszámot felmutatók 10% kedvezmény kapnak a Kalenji márkájú termékek árából. A kedvezmény a már akciós termékekre nem vonatkozik!
 • Szombaton kerül megrendezésre a TrailO Váltó Országos Bajnokság, a Versenyközponthoz közel. További információk Fehér Jánostól, a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
 • A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt!
 • Mivel a versenyközpont a város közepén helyezkedik el, kérjük fokozottan figyeljetek értékeitekre!

 

15. Verseny specifikus információk - Országos Rövidtávú Váltóbajnokság

 

15A. Rendezéstechnikai kérdések

V14, V18 és V21 kategóriában a verseny négy futásból áll, két nő és két férfi (összesen 4 fő) fut kötött sorrendben: nő – férfi – férfi –nő. Férfi pályán futhat nő, de női pályán nem futhat férfi.

V105, V135, V165 és V195 kategóriákban a verseny három futásból áll, minimum egy nő és maximum két férfi (összesen 3 fő) fut kötetlen sorrendben egy hosszú, egy közepes és egy rövid pályát. A pályák sorrendje kötött: hosszú – rövid – közepes.

A tervezett össz-győztes idő minden kategória esetében 60 perc, azaz futónként 20 perc a szenior pályák esetében, futónként 15 perc a nem-szenior kategóriák esetében.

 

15B. „0-idő": 12:45 (változások a korábbi információkhoz képest!)

 • 00. perc (12:45): V18A
 • 05. perc (12:50): V14A
 • 75. perc (14:00): V21A
 • 78. perc (14:03): V195A
 • 81. perc (14:06): V165A
 • 150. perc (15:15): V105A
 • 155. perc (15:20): V135A

Miért vannak elcsúsztatva a nullidők?

A tömeget valahogy menedzselni kell – nem engedhetjük meg, hogy egyszerre 50 ember zuhanjon rá ugyanarra a pontra. Ezen kívül egy lakótelepi terepnek vannak olyan részei, ahol szűkebb helyeken egyszerre nagyobb embertömeg is előfordulhat. Ezt egy váltóversenyen, ahol test-test elleni küzdelem dönti el a helyezéseket, a rendezőnek tudni kell kezelni.

A verseny követhetősége miatt. Ha hét kategória elrajtol együtt és 60 perc alatt megtörténik az összes váltás és a befutás, az követhetetlen a nézőknek, a versenyzőknek és a rendezőknek egyaránt. Így drukkolhattok klubtársaitoknak is.

Versenyhangulat megteremtése. Ha mindenki egyszerre indulna, a verseny a rajttól az eredményhirdetésig 90 perc alatt lezajlana.

 

15C. Rajt- és cél sajátosságok, karantén

 • Rajt-cél távolság: 0 m. A térképrajt az időrajttól 100 méterre, a tömegrajttól 150 méterre található. A térképrajtig a szalagozást követni kötelező, annak elmulasztása kizárást von maga után.
 • Karantén: karantént fogunk alkalmazni a V14, V18 és V21 kategóriák számára a célterületen, ahová 12:30-ig kell beérkezni. A szenior kategóriák versenyzőinek NINCS karantén, de Titeket is megkérünk, hogy a fair play érdekében (a pontok már kint lesznek a terepen) lehetőség szerint Ti is érkezzetek be a célterületre 12:30-ig.
  A karantén valójában „puha" karantén, helyszíne az egész célterület, ahonnan a verseny teljes egészében követhető. Itt van a büfé, a WC-k, az átfutás és a befutás, valamint bemelegítésre és levezetésre elegendő terület. Ez az a terület, ahol a versenyzők minden váltóversenyen tartózkodnak.
  Kérjük a fair play szabályainak megfelelően járjatok el.
 • SI dugóka törlése, ellenőrzése: a váltózóna bejáratánál fogjuk elhelyezni a törlésre és ellenőrzésre szolgáló dobozokat. Javasoljuk, használjátok ezeket még jóval a tömegrajt illetve a váltózónába történő belépés előtt. A törlés/ellenőrzés a versenyző felelőssége.
 • Térképfelvétel: A célegyenesre fordulva a befutó versenyző ledobja a saját versenytérképét, majd felveszi váltótársa térképét, annak rajtszáma alapján! A rajtszámokra kérjük fokozottan figyeljetek! A kifutó versenyzőknek az időrajt után a térképrajtig a kordonozás követése kötelező (ezt a rendezőség ellenőrzi).
 • Átfutópont: az átfutó versenyzőket a célterület legtöbb részéről jól lehet látni. A csapatok felelőssége figyelni az átfutó ponton áthaladó társaikat. Az átfutó ponttól a célig kategóriától függően még 5-10 perc van hátra. A befutó versenyzők a célba érkezés előtti 1 percben is láthatóak lesznek a célterületen, a váltásra készülő versenyző a befutópont és a rajt közötti távolságot gyorsabban meg tudja tenni, mint a befutó versenyző.
 • Befutó szakasz: a befutószakasz hossza mintegy 200 méter. A befutón a kordonszalag követése kötelező, annak figyelmen kívül hagyása kizárást von(hat) maga után.
 • Váltás bemutatása: a váltást, átfutást, térképfelvételt és a célbaérkezést 10 perccel az első rajt előtt fogjuk bemutatni.
 • Leadott térképek felvétele: az utolsó rajt után lehetséges

 

15D. Versenyidő.

Futónként 60 perc.

 

15E. Térkép

Méretarány 1:4.000, alapszintköz 2,5 m; ISSOM jelkulcs alapján készült. Helyesbítve: 2008-2013. (Sümegi János), felülvizsgálva: 2014. szeptember (Less Áron). Mérete A4+ (215x306mm). Anyaga 120g-os pretex, ami vízálló, így külön fóliát nem biztosítunk. Régi térkép: ORVB (2013) A térkép nyomtatása digitális nyomtatóval történt.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a sprint jelkulcsnak (ISSOM) megfelően az olíva zölddel, illetve „négyes zölddel" jelölt területeken átmenni tilos és az kizárást vonhat maga után. Ugyanez igaz a magas kerítésjellel jelölt kerítésekre is. Ahol ezen objektumok határa nem egyértelmű, vagy a futási útvonalba esik, ott a határt kordonszalaggal egyértelműsítjük. Ezáltal a kordonokon átlépni tilos.

Egyes versenyzők a pályán találkozhatnak letiltott területtel, ezt lila függőleges vonalakkal jelöltük a térképen. A letiltott terület a térképen egyértelműen látszik (nagy méretű), határa a terepen teljesen egyértelmű. Ezt a területet kordonszalaggal külön NEM jelöljük, versenybíróink azonban felírják az itt átfutó versenyzők rajtszámát, akik kizárásra kerülhetnek.

A térkép a jobb olvashatóság miatt (és a sprint jelkulcsnak megfelelően) nem jelöli az apró objektumokat: padokat, porolókat, lámpaoszlopokat és telefon távvezetékeket. Néhány helyen kerítéssel körbekerített kukákkal találkozhattok, amelyeket ház jellel jelöltünk. A terep jellegéből adódóan sok a vízelvezető árok, ezek közül csak a nagyobbakat jelöltük kék szaggatott vonallal. Ezek helyenként veszélyesek, beléjük lépni nem ajánlatos.

A térkép a vetületi észak irányában tájolt, így a mágneses északot mutató északvonalak ferdék, az eltérés 4,66°.

Az ellenőrző pontok mellett csak a pont sorszáma szerepel, a kód nem!

 

15F. Terep

Komlóstető belterülete, a 2013. évi Országos Diákolimpia rövidtávú számának terepe és térképe. 200-240 méter közötti tengerszint feletti magasság. Tipikus lakótelep, sűrű úthálózattal, különböző formájú és méretű épületekkel, közöttük elhelyezkedő változó növényzeti elemekkel, valamint park és parkerdő részekkel, helyenként jelentős szintkülönbséggel és szabdalt domborzattal. A láthatóság és futhatóság többnyire kiváló. Durvább növényzettel csak a hosszabb pályákon találkozhattok (>2,6 km).

A 2013. évi Országos Diákolimpia sprint versenyszámára ugyanezen terepen került sor, érdemes tanulmányozni a pályákat és a térképet: http://rg.mtfsz.hu/cgi-bin/reitti.cgi?act=map&id=450&kieli=

Egyes ellenőrző pontok egymáshoz nagyon közel lehetnek. Versenyszabályzat 16.10. "Az ellenőrző pontok egymástól való távolsága minimum 30 m, azonban rövidtávú versenyeken, nem azonos típusú objektum esetén lehetnek 30 m-nél közelebb is egymáshoz." Ezen a versenyen két pont legkisebb távolsága 17 méter (nem azonos típusú objektumon). Ezzel együtt a kódokra fokozottan figyeljetek!

Ajánlott futóruházat: sprint ruházat. Szöges cipőben ezen a környezet védelme érdekében nem szabad futni (a többi napokon igen).

 

15G. Nyílt kategóriák

Nyílt kategóriában indulni 15:25 és 16:00 között lehet, szabadon választott időpontban. Térképet a jelentkezéskor kapott rajtbónért kaptok. Rajtra jelentkezni a térképfelvételnél lehet az itt található rajtszemélyzetnél. Nyíltba helyszíni nevezést csak a kinyomtatott térképek erejéig tudunk elfogadni. Nyíltban eredményhirdetést nem tartunk.

 

15H. Eredményhirdetés

Tervezett időpontja 16:40.

 

15I. Pályaadatok

V21: F21: 2800 m / 95 m szint / 19-22 e.p.; N21: 2160 m / 70 m szint / 15-18 e.p.
V18: F18: 2350 m / 80 m szint / 19-22 e.p.; N18: 2000 m / 60 m szint / 15-16 e.p.
V14: F14: 2200 m / 70 m szint / 18-19 e.p.; N14: 1850 m / 55 m szint / 18 e.p.

V105-1 (Hosszú): 3510 m / 120 m szint / 23-25 e.p.
V105-2 (Rövid): 2520 m / 80 m szint / 20-22 e.p.
V105-3 (Közepes): 2900 m / 95 m szint / 20-21 e.p.

V135-1 (Hosszú): 3200 m / 105 m szint / 21-22 e.p.
V135-2 (Rövid): 2270 m / 70 m szint / 17-19 e.p.
V135-3 (Közepes): 2680 m / 85 m szint / 17-19 e.p.

V165-1 (Hosszú): 2730 m / 80 m szint / 20-22 e.p.
V165-2 (Rövid): 1940 m / 60 m szint / 14-16 e.p.
V165-3 (Közepes): 2340 m / 65 m szint / 15-18 e.p.

V195-1 (Hosszú): 1970 m / 65 m szint / 16-18 e.p.
V195-2 (Rövid): 1570 m / 55 m szint / 13-15 e.p.
V195-3 (Közepes): 1790 m / 60 m szint / 15-16 e.p.

Nyílt Könnyű: 2210 m / 65 m szint /15 e.p.
Nyílt Technikás Rövid: 2170 m / 65 m szint / 17 e.p.
Nyílt Technikás Hosszú: 3670 m / 125 szint / 29 e.p.

Az optimális futott táv a légvonaltáv 1,15-1,35 szorosa

 

16. Verseny specifikus információk - Országos Csapatbajnokság

16A. Rendezéstechnikai kérdések

 • A csapateredmények megállapítása az időeredmények összeadásával történik, elhagyható eredmény nincs.
 • A rendezőség a csapatok 1., 2., 3., illetve 4. futóit csoportonként külön sorolja, a csoportok különböző pályákon futnak. A pályáknak különböző hosszúságúnak (a leghosszabb pályához képest maximum 40 % eltérés megengedett), valamint különböző nehézségi fokúnak kell lenniük. A pályákra vonatkozó információt az értesítőben előre közölni kell. A csapat tagjai választhatnak, hogy melyik csoportban futnak.
 • A pályák mindegyikének valamely pályakombinációból legalább egyet tartalmaznia kell, az alkalmazott pályakombináció kategóriánként eltérő lehet. A 2014. évi OCSB-n alkalmazott kombinációk: farsta pályák, valamint pillangó.

 

16B. Tervezett „0-idő"

11:00

 

16C. Rajt- és cél sajátosságok

 • Rajt-cél távolság: 1.950 m, 90 m szintkülönbség, kék-fehér szalagozás. Az időrajt és a térképrajt távolsága 10 méter.
 • Bemelegítő térkép: A céltól 500 méterre bemelegítő térkép vehető fel. A bemelegítő térképen pontok is lesznek kint (csak bója). A bemelegítő térkép a terep legnehezebb részét (ligetesek) megfelelően mutatja be, de összességében a versenyterületen sokkal több jól futható erdő lesz.
 • Rajtolás módja:
  • -3. perc: beállás;
  • -2. perc: törlés, ellenőrzés;
  • -1. perc: térkép mellé állás;
  • 0. perc: térképfelvétel, rajtolás
 • Térképfelvétel: a térképeket rajtszám szerint a rajtszemélyzet fogja osztani. A különböző kombinációk miatt kérjük, mindenki figyelmesen ellenőrizze, hogy a térképen taláható rajtszám megegyezik-e a mellkasán található rajtszámmal, mivel ennek ellenőrzése a versenyzők feladata!
 • Rajtszám felépítése: a rajtszám első két-három száma a csapat rajtszáma. Ezt követően a térképen és a papír rajtszámon található rajtszám felépítése eltér az OCAD és az SI szoftver rajtszámkezelése miatt: a papír rajtszámon egy "0" következik, a térképen pedig egy ".", ezt követően az utolsó számjegy jelzi, hogy az adott kategóriában melyik futam indul a versenyző (1, 2, 3). Nézzünk egy példát: N16-2 futamban induló versenyző papír rajtszáma így néz majd ki: 12302, a térképen pedig a következő található 123.2 A rajtszámok ellenőrzésénél ezt vegyétek figyelembe!
 • Ruhák visszaszállítása a rajtból: a rajt bontása után egyben történik. A ruhák a célsátorban lesznek felvehetők. A leadott tárgyakért felelősséget nem vállalunk!
 • Leadott térképek felvétele: 13:30-tól lehetséges.

 

16D. Versenyidő

Futónként 180 perc.

 

16E. Frissítőpont

A 10 km-nél hosszabb pályákon lesz, ellenőrző ponton. A frissítőpontra a rendezőség csak vizet telepít. A frissítőpont az érintett pályák kb. 50%-ánál található (több információt a pályák titkossága miatt nem adunk). Egyéni frissítőt ki lehet küldeni a frissítőpontra, azt kérjük előző nap 17:00-ig a célsátorban leadni, a rajtszám ráírásával.

 

16F. Térkép

Méretarány 1:10.000, alapszintköz 5 m; ISOM jelkulcs alapján készült. A Térképbizottság engedélye alapján minden (!) kategória 1:10.000-es méretarányú térképpel fut. A térkép 2014. április-október között lett újonnan helyesbítve Sümegi János által. Mérete A3 a következő kategóriákban: F18, F20, F21, F105, F125, N21; a többi kategóriában A4-es. Anyaga pretex, ami vízálló, így külön fóliát nem biztosítunk. A térkép nyomtatása digitális nyomtatóval történt. A térkép teljes területe kb. 7,3 km2.

Régi térkép: OCSB (1988). Felhívjuk figyelmeteket, hogy 26 év alatt a terepen a növényzet jelentősen változott (abszolút előnyére), a régi térkép böngészése nem biztos, hogy előnyt jelent.

A térkép a mágneses észak szerint tájolt, azaz az északvonalak párhuzamosak a térkép szélével (a térképet elforgattuk).

 

16G. Terep

Régi Nagykőmázsa térkép, 220-468 méter közötti tengerszint feletti magasságban. Nem tipikus bükki terep: leginkább közepesen meredek hegyoldalakból áll, amelyek általában többé-kevésbé futhatóak.

A terep domborzatilag viszonylag kevéssé tagolt, jóllehet számos töbör és itt-ott aprólékos domborzatú területek is megtalálhatók. A legérdekesebb képződmény egy kb. 10 hektár nagyságú felhagyott kaolinbánya, számos letöréssel. Ide csak a leghosszabb pályák jutnak el.

Ezzel szemben növényzetileg rendkívül heterogén a terep. A legizgalmasabb rész egy közel fél négyzetkilométeres ligetes labirintus, ahol tájékozódni szinte kizárólag a növényzet alapján lehet. A legtöbb pálya érinti ezt a területet. Ebben a labirintusban a rétfoltok jól járhatóak, a köztük lévő bozótokon nehéz átjutni. Ezen a részen az úthálózat gyér. Valódi tájékozódási kihívást fog jelenteni!

A terep egy része tiszta szálerdő, de jelentős részeken a korlátozott láthatósággal kell majd megküzdeni. A zöld minden árnyalata jelentős erőket vonultat föl. A versenyen az őszi erdő színeit teljes pompájukban élvezhetitek!

 

16H. Nyílt kategóriák

Nyílt kategóriában indulni szabadon választott időpontban lehet, a következő idősávokban: nyílt könnyű: 11:00-11:30; nyílt technikás hosszú: 11:30-12:00; nyílt technikás rövid: 12:00-12:30. Térképet a jelentkezéskor kapott rajtbónért kaptok a rajtban. Nyíltba helyszíni nevezést csak a kinyomtatott térképek erejéig tudunk elfogadni. Nyíltban eredményhirdetést nem tartunk.

 

16I. Eredményhirdetés

Három különböző verseny eredményhirdetését tartjuk meg ezen a napon:

 • 15:00 MTFSz Összetett Egyéni Országos Bajnokság eredményhirdetése
 • 15:30 OCSB eredményhirdetése
 • 16:00 Trail-O Váltó OB eredményhirdetése

 

16J. Pályaadatok (a kombinációk miatt az OCAD által megadott pályahosszal)

F14-1: 4.840 / 180 / 10; F14-2: 3.990 / 150 / 9; F14-3: 3.650 / 135 / 8.
F16-1: 6.960 / 235 / 20; F16-2: 5.710 / 210 / 19; F16-3: 5.220 / 190 / 16.
F18-1: 9.260 / 375 / 27; F18-2: 8.070 / 275 / 25; F18-3: 6.830 / 255 / 22.
F20-1: 10.960 / 510 / 27; F20-2: 9.790 / 460 / 27; F20-3: 8.420 / 370 / 24.
F21-1: 13.160 / 580 / 29-30; F21-2: 12.020 / 555 / 29-30;
F21-3: 11.360 / 550 / 28-29; F21-4: 10.370 / 440 / 26-27.

F105-1: 9.560 / 475 / 26; F105-2: 8.940 / 455 / 26; F105-3: 7.340 / 270 / 23.
F125-1: 8.510 / 340 / 25; F125-2: 7.120 / 250 / 22; F125-3: 6.410 / 240 / 18.
F145-1: 7.620 / 280 / 25; F145-2: 6.130 / 270 / 22; F145-3: 5.710 / 190 / 18.
F165-1: 6.310 / 210 / 21; F165-2: 5.610 / 180 / 19; F165-3: 5.330 / 165 / 17.
F185-1: 5.070 / 160 / 17; F185-2: 4.760 / 120 / 16; F185-3: 3.890 / 150 / 11.
F205-1: 4.300 / 140 / 12; F205-2: 3.520 / 100 / 12; F205-3: 3.080 / 90 / 11.

N14-1: 3.770 / 120 / 10; N14-2: 3.300 / 100 / 8; N14-3: 2.960 / 80 / 6.
N16-1: 4.990 / 200 / 16-17; N16-2: 4.790 / 180 / 15-16; N16-3: 4.400 / 150 / 14-15.
N18-1: 5.700 / 230 / 20; N18-2: 4.990 / 210 / 18; N18-3: 4.130 / 175 / 12.
N20-1: 6.170 / 250 / 22; N20-2: 5.410 / 230 / 20; N20-3: 5.070 / 220 / 18.
N21-1: 8.770 / 320 / 26-27; N21-2: 6.410 / 225 / 19-20; N21-3: 5.990 / 215 / 18-19.

N105-1: 6.980 / 260 / 20; N105-2: 6.140 / 220 / 19; N105-3: 5.180 / 195 / 16.
N125-1: 5.520 / 205 / 19; N125-2: 5.160 / 195 / 18; N125-3: 4.450 / 190 / 12.
N145-1: 4.030 / 180 / 13; N145-2: 3.520 / 160 / 11; N145-3: 2.990 / 130 / 8.
N165-1: 3.310 / 115 / 12; N165-2: 2.910 / 100 / 10; N165-3: 2.590 / 80 / 8.

Nyílt Könnyű: 2.670 m / 90 m szint / 8 ellenőrző pont.
Nyílt Technikás Rövid: 3.930 m / 140 m szint / 13 ellenőrző pont.
Nyílt Technikás Hosszú: 5.610 m / 190 m szint / 15 ellenőrző pont.

A kombinációk miatt a kategóriákhoz (a 3-4 pályához) csak egy szintadat rendelhető. Emiatt a térképen megjelenő szintadat hibás lehet, kérjük az értesítőben megadott szintadatokra támaszkodjatok.

 

17. Verseny specifikus információk - Országos Egyesületi Váltóbajnokság

17A. Rendezéstechnikai kérdések

 • Egy egyesület több váltót is indíthat, ekkor az a megkötés érvényes, hogy azonos korcsoportúak egy egyesületen belül – ameddig lehetséges – azonos helyen nem futhatnak.
 • A korcsoportok futási helyének részleges korlátozása:
  • A Férfi és Női kategóriában az 1-3. futó helyén szabadon választható az FN 14-16-18 korcsoportok helye, míg a 4-5. futó helyén az FN 20-21 kategóriák futhatnak. Ehelyett az MTFSz Versenybizottságától megkapott egyszeri engedély alapján a Férfi és Női kategóriában az 1-5. futó helyén szabadon választható az FN 14-16-18-20-21 korcsoportok helye.
  • A 4 fős szenior váltók esetén az 1-2. futó helyén a két idősebb, míg a 3-4. futó helyén a két fiatalabb korcsoport fut. Az 1-2, illetve a 3-4 futók pályái legyenek egyenértékűek.

 

17B. Tervezett „0-idő"

09:00 ( de az óraátállítás miatt egy órával többet aludhattok)

 • 00. perc (09:00): Férfi
 • 03. perc (09:03): Női
 • 06. perc (09:06): F170
 • 09. perc (09:09): N120
 • 12. perc (09:12): F230
 • 15. perc (09:15): N150

 

17C. Rajt- és cél sajátosságok

 • Rajt-cél távolság: 0 m. A térképrajt az időrajttól 60 méterre, a tömegrajttól 100 méterre található.
 • Karantén: nincs. A célterülettől északra lévő bérházak a versenyterület részei, erre a területre kérjük ne menjetek be.
 • SI dugóka törlés, ellenőrzés: a váltózóna bejáratánál lesznek elhelyezve a törlésre, ellenőrzésre szolgáló dobozok. Javasoljuk ezek használatát még jóval a tömegrajt illetve a váltózónába történő belépés előtt megtenni.
 • Térképfelvétel: célegyenesre fordulva a befutó versenyző eldobja a térképet, majd felveszi váltótársa térképét, annak rajtszáma alapján! A rajtszámokra kérjük fokozottan figyeljetek! Javasoljuk felírni (!) a következő versenyző rajtszámát, mert az több esetben NEM lesz egyértelmű! Az időrajt után a térképrajtig a kordonozás követése kötelező.
 • Rajtszám felépítése: a rajtszám első két-három sorszáma a váltó rajtszáma. A pont utáni szám NEM FELTÉTLENÜL a futási sorrendet jelöli!
  • A férfi és a női kategóriában a futási sorrend teljesen kötetlen (eltérés a Bajnoki Rendszerhez képest!), az .1-es utótagú rajtszám a 14-es, a .2-es a 16-osé, a .3-as a 18-asé, a .4-es a 20-asé, a .5-ös a 21-es futóé.
  • A férfi szenior váltók esetén az 1-2. futó helyén a két idősebb, míg a 3-4. futó helyén a két fiatalabb korcsoport fut. A rajtszámok utótagja itt MEGFELEL a futási sorrendnek (.1 .2 .3 .4 a futási sorrend).
  • A női szenior váltók esetében a futási sorrend kötetlen, a rajtszámok utótagja NEM a futási sorrendet, hanem a pálya hosszát jelöli: az .1-es utótag futja a rövid, a .2-es utótag a közepes, a .3-as utótag a hosszú pályát.
  • Az utolsó futó rajtszámára kérjük a jelentkezésnél kapott öntapadós piros pöttyöt felragasztani.
 • Átfutópont: az átfutó versenyzőket a célterület legtöbb pontjáról jól lehet látni. A csapatok felelőssége figyelni az átfutó ponton áthaladó társaikat. Az átfutó ponttól a célig még hozzávetőlegesen a következő időket kell megtennie a versenyzőknek: N120 és N150 pályák: 2 perc, összes többi pálya: 4-6 perc. A kiskör az F20-F21 pályák kivételével kizárólag a lakótelepen halad.
 • Váltás bemutatása: a váltást, átfutást, térképfelvételt és a célbaérkezést 10 perccel az első rajt előtt fogjuk bemutatni.
 • Tömegrajt a még célban várakozó futóknak: 12:30-13:00 körül – amikor az összes kategória 1-6. helyezettje célba ért
 • Leadott térképek felvétele: az utolsó rajt után lehetséges

 

17D. Versenyidő

Futónként 90 perc.

 

17E. Térkép

Az OEVB térképe sprint jelkulccsal (ISSOM), 1:4.000-es méretarányban készült, amelyet az MTFSz Térképbizottsága egyedileg engedélyezett. Alapszintköz 5 m. A térképet 2008 és 2013 között Sümegi János készítette; a terület jelentős része most debütál. A térképet 2014. szeptemberében Less Áron felülvizsgálta. A térkép mérete A3+ (306x430mm) mindenkinek. Anyaga 120g-os pretex, ami vízálló, így külön fóliát nem biztosítunk. A térkép nyomtatása digitális nyomtatóval történt. Régi térkép: OEVB (2010).

A sprint térképeken gyakran megtalálható tiltott területeket a pályák elkerülik.

A térkép a vetületi észak irányában tájolt, így a mágneses északot mutató északvonalak ferdék, az eltérés 4,66°.

Az ellenőrző pontok helyenként nagyon közel vannak egymáshoz, de a Versenyszabályzatnak megfelelően a minimális távolság két ellenőrző pont között 30 méter. Ezzel együtt a kódokra fokozottan figyeljetek!

 

17F. Terep

„Ládi-erdő" területe, 190-310 méter közötti tengerszint feletti magasságban. A terület nagyobb része városszéli erdő, amelyben az erózió rendkívül bonyolult domborzati formákat alakított ki: rengeteg szárazárkot, horpadásokat, mélyedéseket. A futhatóság és a láthatóság a legtöbb helyen korlátozott, néhol azonban kiváló. A pályák utolsó része az átfutó pont után lakótelepi környezetben vezet. A terep összességében igazi tájfutó csemege.

Az ellenőrző bíró kérésére külön felhívjuk a figyelmet a terep egy extrém részletére, ahol a futhatóság és a láthatóság általában rossz és a domborzat is rendkívül tagolt. A régi térkép:

 

17G. Nyílt kategóriák

Nyílt kategóriában indulni 11:00 és 12:00 között lehet, szabadon választott időpontban. Térképet a jelentkezéskor kapott rajtbónért kaptok. Rajtra jelentkezni a térképfelvételnél lehet az itt található rajtszemélyzetnél. Nyíltba helyszíni nevezést csak a kinyomtatott térképek erejéig tudunk elfogadni. Nyíltban eredményhirdetést nem tartunk.

 

17H. Eredményhirdetés

Tervezett időpontja 13:00. Amennyiben a verseny jól halad, előre hozzuk 12:30-ra.

 

17I. Pályaadatok

F14: 3.1-3.3 km / 105 m szint / 17 e.p.
F16: 3.7-3.9 km / 135 m szint / 25 e.p.
F18: 4.2-4.4 km / 185 m szint / 28 e.p.
F20-F21: 5.1-5.3 km / 220 m szint / 33-34 e.p.
N14: 2.8-3.0 km / 95 m szint / 16 e.p.
N16: 2.9-3.1 km / 105 m szint / 18 e.p.
N18: 3.4-3.6 km / 145 m szint / 24 e.p.
N20-N21: 4.2-4.4 km / 190 m szint / 30 e.p.

Az N14 és F14 pályák technikailag jelentősen könnyebbek mint a többi pálya.

F170 (35-40): 4.4-4.6 km / 185 m szint / 29-32 e.p.
F170 (45-50): 4.0-4.2 km / 170 m szint / 26-29 e.p.
F230 (50-55): 3.8-4.0 km / 150 m szint / 23 e.p.
F230 (60-65): 3.2-3.4 km / 120 m szint / 19 e.p.
N120-35: 3.7-3.9 km / 145 m szint / 22-23 e.p.
N120-40: 3.4-3.6 km / 130 m szint / 19-20 e.p.
N120-45: 3.2-3.4 km / 120 m szint / 17-18 e.p.
N150-45: 3.2-3.4 km / 125 m szint / 20-21 e.p.
N150-50: 3.1-3.3 km / 115 m szint / 17-18 e.p.
N150-55: 2.9-3.1 km / 105 m szint / 15-16 e.p.

Nyílt Könnyű: 2.7 km / 85 m szint / 12 e.p.
Nyílt Technikás Rövid: 2.9 km / 125 m szint / 21 e.p.
Nyílt Technikás Hosszú: 4.4 km / 180 m szint / 30 e.p.

 

18. Célterület térképe

Eredményes versenyzést kíván a Rendezőség!

Ui.: a jó időt intézzük :)

Partnerek

helynekem

borsodbos

var logo